Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

Το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων αποτελεί μια συλλογικότητα φοιτητών η οποία δρα σε όλη τη χώρα. Πιστεύουμε πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι περισσότερο ένας χώρος δημιουργίας συνειδήσεων και συγκρότησης αντιλήψεων, χώροι ελευθερίας στους οποίους καλλιεργείται η κριτική σκέψη και η γόνιμη αμφισβήτηση για την κοινωνία, για την επιστήμη και λιγότερο χώρος ειδίκευσης και κατάρτισης των μελλοντικών εργαζομένων.
Έτσι αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε το τοπίο στον χώρο του πανεπιστημίου και εναντιωνόμαστε στις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τη μειωμένη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος για την υπεράσπιση και τη βελτίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας συνεχίζεται και μπορεί να είναι νικηφόρος.

Κ.Ε.Σ.

Το καλοκαίρι, πριν καν αρχίσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να ψηφίσει το νόμο που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των κέντρων ελευθέρων σπουδών. Στην ουσία δεν έλαβε υπ’ όψη της τον αγώνα διαρκείας του φοιτητικού κινήματος για την μη αναθεώρηση του αρ.16. Συνέπειες της μεταρρύθμισης αυτής είναι:
· η υποβάθμιση των πτυχίων μας και η εξίσωση τους προς τα κάτω με αυτά των ΚΕΣ
· η δημιουργία πτυχίων που αγοράζονται
· η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης
· η υποταγή του πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς και η δημιουργία εκπαιδευτικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις νέες εργασιακές σχέσεις (ευέλικτη απασχόληση, 400 – 700 ευρώ, συρρίκνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και πειθάρχηση)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ.



ΒΙΒΛΙΑ – ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Από φέτος με την εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο για τη «λίστα συγγραμμάτων» ο κάθε φοιτητής δικαιούται μόνο ένα δωρεάν σύγγραμμα για κάθε μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι αν σε ένα μάθημα υπάρχει ύλη από άλλο σύγγραμμα υποχρεούται να το αγοράσει. Ή αν ακόμα αλλάξει μάθημα επιλογής και κατά συνέπεια βιβλίο είναι ξανά υποχρεωμένος να καταβάλλει χρήματα για να το αποκτήσει το νέο βιβλίο.
Εκτός όμως από αυτά, κανείς δεν ξέρει και πότε θα αρχίσει και η διανομή των βιβλίων. Συνήθως διανέμονται μετά από πολλές εβδομάδες μαθημάτων, με αποτέλεσμα να τα παίρνουμε λίγο πριν την εξεταστική.
Ειδικά στο οικονομικό η κατάργηση των κουπονιών που είναι απαραίτητα για τη δωρεάν προμήθεια βιβλίων και η προσπάθεια εφαρμογής της λίστας συγγραμμάτων (http://www.econ.uoa.gr/UA/content/gr/Article.aspx?office=16&folder=246&article=1898) καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.

Έτσι απαιτούμε:
· Δωρεάν και έγκαιρη διανομή ΟΛΩΝ των συγγραμμάτων
· Συγκεκριμένη και όχι άπειρη ύλη για κάθε μάθημα
· Ουσιαστική λειτουργία του τυπογραφείου του Ε.Κ.Π.Α. και κατάργηση της έκδοσης βιβλίων από συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους.

Τέλος κατανοούμε πως για να αλλάξουν τα πράγματα και οι συσχετισμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται μαζική συμμετοχή των φοιτητών στους αγώνες και συνεχής ενεργοποίηση για τα θέματα που τους αφορούν.
Τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα απ’ τις διαφορές!
Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να ενωθούν όλες οι αριστερές δυνάμεις για μια ενιαία ριζοσπαστική, πολιτική παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: