Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

EZLN

ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ: «ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ Ελλάδα, δέξου τον σεβασμό μας…»

αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, στον λαό της Παλαιστίνης και σε όσους και όσες μάχονται για να αλλάξει αυτός ο κόσμος…

2 Γενάρη, Σαν Κριστόμπαλ, Τσιάπας, Μεξικό.

Με ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην εξεγερμένη Ελλάδα, που το διάβασε στα ελληνικά, ξεκίνησε την ομιλία του ο Subcomadante Marcos, την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ της Οργής της Αξιοπρέπειας στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας.

«Συντρόφισσα, σύντροφε. Εξεγερμένη Ελλάδα. Εμείς οι ζαπατίστας, οι πιο μικροί, από αυτή την γωνιά του κόσμου σε χαιρετάμε. Δέξου τον σεβασμό μας και τον θαυμασμό μας γι’ αυτό που κάνεις και σκέφτεσαι. Από μακριά μαθαίνουμε από σένα. Σε ευχαριστούμε».
Μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα «Grecia vive, la lucha sigue” οι μκρές συντρόφισσες ζαπατίστας, Τονίτα και Λουπίτα, παρέδωσαν, εκ μέρους της Κομαντάντσιας του EZLN στους έλληνες και τις ελληνίδες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ της Οργής της Αξιοπρέπειας, έναν πίνακα που συμβολίζει τον αγώνα για την αυτονομία τους ριζωμένο στην γη που ανέκτησαν το 1994, δώρο για την εξεγερμένη νεολαία της Ελλάδας.
Το Διεθνές Φεστιβάλ της Οργής της Αξιοπρέπειας (πρωτοβουλία του EZLN, ακολουθεί το κάλεσμα) ξεκίνησε στις 26 Δεκέμβρη στην Πόλη του Μεξικού με την συμμετοχή 280 οργανώσεων και συλλογικοτήτων από 26 χώρες του κόσμου. Την 1η Γενάρη το Φεστιβάλ μεταφέρθηκε στην Τσιάπας, στην ζαπατιστική επικράτεια του Καρακόλ του Οβεντίκ όπου και γιορτάστηκαν στην αλλαγή του χρόνου τα 25 χρόνια ζωής του ΕZLN, τα 15 χρόνια από την εξέγερση του 1994 και τα 5 χρόνια από την ίδρυση των Καρακόλ και των αυτόνομων ζαπατιστικών κυβερνήσεων.
Από χθες, 2 Γενάρη, το Φεστιβάλ συνεχίζεται στο Σαν Κριστόμπαλ της Τσιάπας. Στην χθεσινή έναρξη των συζητήσεων συμμετείχαν, προσκεκλημένοι από τον EZLN, ανοίγοντας την συζήτηση: «Άλλος δρόμος, άλλη πολιτική» το MDT του Σολάνο από το κίνημα των πικετέρος της Αργεντινής, το YA BASTA από Ιταλία, η CGT από Ισπανία, η ομάδα ΑΛΑΝΑ από Ελλάδα, ο σύντροφος Ούγκο Μπλάνκο από την Συνομοσπονδία Αγροτών του Περού, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας από το Παρίσι, το Κίνημα για την Δικαιοσύνη στην Γειτονιά (Movimiento para Justicia en el Barrio) από το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, οι πολιτικές οργανώσεις Unios και Unopi από το Μεξικό και ο EZLN (Ζαπατιστικός Στρατός για την Εθνική Απελεύθερωση).
Η εξέγερση της οργής στην Ελλάδα, καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ, ήταν στο κέντρο της συζήτησης και στις καρδιές όλων.
Το Φεστιβάλ άνοιξε με τα λόγια του ανώνυμου Μανιφέστου των Εξεγερμένων νέων της Ελλάδας: «Ως εδώ! Ιστορία Ερχόμαστε! Κοίτα ψηλά στον ουρανό!»
Από την Ελλάδα είχαν προσκληθεί αρκετές ομάδες και συλλογικότητες. Μπόρεσαν να συμμετέχουν παρουσιάζοντας μέσα από εκθέσεις την δουλειά τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), η ομάδα FARMA, η ομάδα ΑΛΑΝΑ (Αλληλεγγύη, Αντίσταση, Αξιοπρέπεια)…στις Αμερικές των κινημάτων, ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυου και Εναλλακτικού Εμπορίου Ο ΣΠΟΡΟΣ, η κατάληψη Πραποπούλου και η ομάδα UFU (University Free Undergroud). Όλες οι ομάδες συνεργάστηκαν για ένα ολιγόλεπτο βίντεο από την εξέγερση στην Ελλάδα και για τρεις μεγάλες εκθέσεις φωτογραφίας με μεταφράσεις κειμένων που έβαλαν σε λόγια την οργή αυτές τις μέρες της εξέγερσης, με τίτλο: «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη….. Η οργή βαδίζει στους δρόμους της Ελλάδας…. Η οργή δημιουργεί και οργανώνεται…..».
Το Φεστιβάλ της Οργής της Αξιοπρέπειας συνεχίζει στις 3, 4 και 5 Γενάρη στον Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας με τραπέζια συζήτησης στην θεματική «Άλλος κόσμος, Άλλη πολιτική» με την συμμετοχή οργανώσεων και κινημάτων από Βολιβία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Αργεντινή, ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιράν, Γουατεμάλα, Νικαράγουα κ.λπ….
Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση τις συζητήσεις (στα ισπανικά) από τις σελίδες:http://www.ezln.org.mx:8000/listen.plshttp://dignarabia.ezln.org.mx/http://www.europazapatista.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: